La Piccola Porta
Vår olivolja är ett rent hantverk. Vi beskär våra träd själva, varsamt och inte för hårt. Mannen håller gräset nere runt träden för att minska sjukdoms spridning och skade djur som gillar höggt gräs. Gräset får ligga kvar på marken och förmulltna. Det blir ett litet kretslopp. Absolut ingen besprutning !Vi tittar till träden under hela sommaren, stödvattnar ev de minsta 3 åringarna".Vattnet pumpas upp med solpanelpump från egen brunn.
Sen i mitten/slutet av oktober börjar skörden, allt blir inte klart samtidigt och därför hinner vi med fast det är en intensiv period. Handplockning med hjälp av tryckluftsverktyg och nät. Bladen ränsas bort och oliverna hälls i stapelbara korgar för att inte skadas eller krossas. Sen samma dag lämnar vi tvåra lådor till Frantoio. Oljan pressas och vi hämtar efter någon dag.
Huvudsak har vi sorten Leccino på vår mark. Den är tålig för kyla (vintertid eftersom vi ligger högt) och ganska resistent mot insektsangrepp. Sen har vi maurino och pendolino för pollineringen.
Vi pressar bara en pressning -det allra finaste och bästa tas till vara och tappas på flaska
250ml mörk glasflaska med tipp och öra
750ml mörk glasflaska